امروز: ۱۷ آذر ۱۴۰۳

دز خشکید

آب و هوا تاریخ انتشار: 22/06/20 بدون نظر   1076 بازدید

اندازه فونت    
دز خشکید

“دز” خشکید

 خشک شدن رودخانه “دز” در مقطع روستاهای بخش شعیبیه شوشتر، واکنش فعالان محیط زیست و اهالی روستاها را به دنبال داشته است.

رودخانه دز هم خشکید. بحران آب در رودهای خوزستان، پس از کرخه، به رود خروشان دز رسیده است. در روزهای اخیر فعالان محیط زیست و اهالی حاشیه پایین دست رودخانه دز در بخش شعیبیه از توابع شوشتر در شمال خوزستان، با انتشار ویدیوهایی فاجعه خشکیدگی رودخانه دز را به تصویر کشیدند. آنها با انتقاد از کاهش خروجی سد دز در بالادست این رودخانه، هشتگ ” #حقابه_دز_را_آزاد_کنید ” را راه‌اندازی و جاری شدن آب در رود دز را مطالبه کردند. بخش شعیبیه از توابع شوشتر بیش از ۵۰ روستا دارد که حدود ۱۰ روستای پایین دست آن از جمله روستاهای “چویس”، “ابوطیور” و “بیت فنیان” با خشکی کامل رودخانه روبرو شده‌اند.

مدیر انجمن محیط زیستی “رمانه” در این باره به خبر ایرنا گفت: حدود یک هفته است که رودخانه دز در روستاهای پایین دست بخش شعیبیه کاملا خشک شده و کف رودخانه مشخص است.

فاطمه کرم‌اله‌چعب شرایط رودخانه دز را یک فاجعه محیط زیستی توصیف کرد که به گفته وی ناشی از سوءمدیریت در بخش آب است.

این عضو شورای روستای “رمانه” از توابع شعیبیه افزود: چند سال است که با کمبود آب روبه رو هستیم و آب رودخانه دز در ماه‌های اخیر هم بسیار کاهش یافته است اما این نخستین بار است که رودخانه کاملا خشک می‌شود.

وی از قطع شدن آب لوله‌کشی روستاهای این بخش در روزهای اخیر نیز انتقاد کرد و گفت: با خشک شدن رودخانه، پمپ‌های آب روستایی امکان برداشت آب ندارند و در این روزها مردم مجبور شده‌اند برای شستشو و بهداشت از همین اندک آبی که در کف رودخانه است استفاده کنند.

کرم‌اله‌چعب اد امه داد: آب لوله‌کشی روستاها به خوبی تصفیه نمی‌شود و قابل شرب نیست اما مردم برای شستشو از آن استفاده می‌کردند.

وی اضافه کرد: در این حوزه شرایط بحرانی و ممنوعیت کشت تابستانه اعلام نشده و بعضی از کشاورزان نیز در حال آماده سازی زمین‌های خود هستند.

کرم‌اله‌چعب افزود: ممنوعیت کشت شلتوک اعلام شده اما در بالادست برخی کشاورزان اقدام به کشت شلتوک کرده‌اند، زیرا کشت این منطقه شلتوک است؛ کشاورزان سالیان درازی است که شلتوک می‌کارند و با آن خو گرفته‌اند و فقط همین کشت را بلد هستند. از سوی دیگر جهاد کشاورزی برای معرفی کشت‌های جایگزین مناسب منطقه و آموزش کشاورزان اقدامی نکرده است.

وی بیان کرد: کشاورزان برای کشت، اقتصاد و تجربه خود را درنظر می‌گیرند و هر منطقه‌ای با یک نوع کشت سازگار است، به همین دلیل مردم این منطقه فقط کشت شلتوک را مناسب می‌دانند.

این عضو شورای روستای رمانه ادامه داد: این مشکلات به بخشدار شعیبیه اعلام شده که قول پیگیری داده‌اند.

نقش نیشکر و انتقال آب

رودخانه دز از کوه‌های زاگرس در استان‌های لرستان، چهارمحال و بختیاری و سرچشمه می‌گیرد و با عبور از شهرستان‌های اندیمشک، دزفول، شوش، شوشتر در بالادست اهواز به رودخانه کارون می‌پیوندد و کارون بزرگ را تشکیل می‌دهد. تاکنون سه طرح انتقال آب از سرشاخه‌های دز به قم و اراک (طرح قمرود یک و قمرود ۲ و سد کمال صالح) با حجم ۳۶۵ میلیون مترمکعب اجرا شده است. همچنین افزایش برداشت آب کشت و صنعت‌های نیشکر شامل کشت و صنعت نیشکر هفت تپه، میان‌آب، دهخدا و شعیبیه در فصل تابستان این رودخانه را با کم آبی روبه رو می‌کند.

با بحرانی شدن شرایط رودخانه کرخه برای دومین سال متوالی، قرار شده طرح آبرسانی به شهرها و روستاهای خوزستان (طرح غدیر) از رودخانه دز تامین شود.

تاریخ انتشار خبر: دوشنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۱ ساعت : ۲۲:۳۲ دقیقه

مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
آمار بازدید سایت
  • 154
  • 364,478
  • 1,558
  • ۱۱ آذر ۱۴۰۳
رفتن به ابتدای صفحه